Jeroen @ Burgerhout.org

Waar is de Photo Viewer in Windows 10 gebleven?

Waar is de Photo Viewer in Windows 10 gebleven?

Waar is de Photo Viewer in Windows 10 gebleven?

Vorige week kwam ik er eigenlijk achter dat de Photo Viewer in Windows 10 is verdwenen. Nou ja.. verdwenen. Als je een upgrade hebt gedaan van Windows 7/8 naar 10, dan is de Photo Viewer gewoon aanwezig.

Ik heb geen upgrade, maar een schone installatie van Windows 10, want ik haat upgrades….. In Windows 10 zit natuurlijk de Photo App. Echter kan ik met die app niet de dingen doen, die ik wel kan doen met Photo Viewer.

Maar daar heb ik iets voor gevonden. Volg het stappenplan hieronder en je hebt weer de Photo Viewer tot je beschikking.

2016-02-15_12-04-54

2016-02-15_12-05-04

 • Doe nu rechtermuisknop op een willekeurig fotobestand, bijvoorbeeld .jpg, .png, .bmp-file, en ga naar Open with -> Choose another app

Screenshot 2016-02-15 12.20.28

 • Kies in dit scherm voor More Apps en scroll vervolgens helemaal naar beneden tot dat je Windows Photo Viewer ziet. Selecteer Windows Photo Viewer en zet eventueel een vinkje bij Always use this app en klik op OK
  Screenshot 2016-02-15 12.25.50 Screenshot 2016-02-15 12.26.44
 • Vanaf dit moment worden de .png-bestanden geopend met de Windows Photo Viewer. Herhaal deze stappen voor bv .jpg , .bmp en .gif bestanden

2016-02-15_12-28-14

10 thoughts on “Waar is de Photo Viewer in Windows 10 gebleven?

 1. Ted Crosses

  Jeroen, dank je wel.
  Eenvoudige en snelle oplossing voor een klein “probleem”. Ik had onlangs ook een clean-install gedaan van Windows 10 (inclusief de Anniversary Upgrade 2016-Augustus), {nadat ik de gratis 🙂 upgrade van Win 8.1 in 2016-juni eerst had uitgevoerd}, om een “schone” Windows 10 1609 te krijgen.
  Waarom is (wordt) Photo Viewer eigenlijk (nu) niet (meer) (automatisch) opgenomen in Win10 (clean install) ?

  1. jburgerhout Post author

   Hallo Ted,

   Ten eerste bedankt voor je leuke reactie.
   Waarom ze PhotoViewer niet meer standaard doen, heb ik geen idee. Het enige wat ze dus doen is de registry keys weg laten, zodat de de Photo App nu standaard is.

   1. Ted Crosses

    Idd Jeroen, bedankt voor jouw commentaar.
    Later had ik dat ook nog ergens anders gezien (zie: http://superuser.com/questions/947672/how-to-bring-back-photo-viewer-in-windows-10#948344).
    Gezien het feit dat Microsoft de aanpassingen direct in de registry keys aanpast voor preferentie t.a.v. Photo App boven Photo Viewer, zal Photo Viewer op den duur wel gaan verdwijnen en daarom ook niet meer door MS ondersteund blijven. Eigenlijk een relatief kleine handeling, die van jou als je naar de andere oplossingen kijkt, zolang dit nog mogelijk is uiteraard.
    Groeten, Ted

 2. Jan

  Jeroen,

  Bedankt! Simpel & effectief, daar ben ik mooi mee geholpen zonder me zelf ergens in te hoeven verdiepen.
  Met vriendelijke groeten,
  Jan

 3. Ross

  Werkt nog steeds. Simpel en toch heel effectief, top!

  Hoezo Microsoft dacht dat dit een goed idee was zal mij een raadsel blijven.

 4. Mark

  Ook bedankt namens mij…. ik baalde als een stekker van de huidige Photos app.
  Maar toch…. ik kan nog steeds bij de settings niet Windows Photo Viewer zien én ik kan de default app wel wijzigen en het vinkje aanvinken ‘doe die voor alle bestanden van deze soort’ , maar ik moet het telkens weer doen. Dus na het openen van bv een .jpg bestand in Windows Photo Viewer en deze afsluiten, dan moet ik daarna weer de default app wijzigen.
  En bij ‘Settings’ zie ik de Windows Photo Viewer niet staan in het rijtje….
  Doe ik iets mis of moet ik wellicht de computer even restarten ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.